Dakwerken soorten en tarieven

Afhankelijk van de staat waarin het dak verkeert zijn er diverse mogelijkheden om een hellend of plat dak weer in goede staat te krijgen. Vaak is het vernieuwen van de bestaande dakbedekking al voldoende, maar het is ook mogelijk dat de gehele onderliggende constructie vervangen moet worden. Op deze pagina geven we informatie over verschillende soorten dakonderhoud en hoe je snel een geschikte dakwerker in de regio kunt vinden.

Ga snel naar: dakbedekkingdakconstructiedaklichtisolerenontmossenschoorsteen

Dakbedekking vernieuwen

dakwerken nieuwe dakbedekking

Als de dakconstructie nog in goede staat verkeert, maar de dakbedekking aan vervanging toe is zijn hiervoor twee opties; als eerste kan de bestaande dakbedekking verwijderd worden en vervangen, als tweede kan er een overzetdak geplaatst worden waarbij de oude dakbedekking kan blijven liggen. Daarmee is de tweede optie ook goedkoper dan de gehele dakbedekking vervangen. Het oude dak wordt bedekt met een nieuw dak, hiervoor wordt een lichtgewicht constructie van hout geplaatst waar een nieuwe dakbedekking op wordt aangebracht. Hier zijn verschillende materialen voor beschikbaar waaronder golfplaten, roofing of shingles. Ook dakpannen zijn mogelijk, daarnaast zijn leien een populair optie. Er zijn daarnaast ook mensen die kiezen voor zink of riet als nieuwe dakbedekking. Wanneer het een plat dak betreft wordt meestal roofing of EPDM gebruikt als nieuwe bedekking.

Hieronder geven we een overzicht van adviesprijzen en levensduur van de verschillende soorten dakbedekking:

DakbedekkingPrijs/m²Levensduur
Kleidakpannen€35 - €65100 jaar
Betonnen dakpannen€20 - €4030 jaar
Kunstleien€65 - €7530 jaar
Natuurleien€110 - €12090 jaar
Rieten dak€70 - €9535 jaar
Zinken dak± €70125 jaar

Vraag direct maatwerk offertes aan via onze offerte pagina.

Dakconstructie vernieuwen

dakwerken dakconstructie

Ook bij vernieuwing van de dakconstructie zijn er meerdere mogelijkheden, afhankelijk van de bouwkundige staat van de constructie. Het is mogelijk dat de gordingen van het dak zijn doorgezakt omdat de constructie te zwaar belast is. Dit kan door een dakwerker vaak al met enkele extra planken of balken opgelost worden. Een nieuwe dakconstructie installeren is in dat geval niet vereist. Wanneer de gordingen doorgerot zijn moet wel het complete dak gerenoveerd worden. Onder de constructie bevindt zich de muurplaat, deze plaat verdeelt het gewicht over het omliggende deel. Ook deze muurplaat kan vernieuwd worden, daarvoor wordt een deel van het dakbeschot inclusief dakbedekking verwijderd.

Dit zijn de adviesprijzen voor de verschillende soorten dakwerken bij vernieuwing van de dakconstructie:

Type werkRichtprijs
Vernieuwen dakconstructie€1700/m3
Vernieuwen spanten€2000/m3
Vernieuwen gordingen€1900/m3
Vervangen muurplaatvanaf €600 per lopende meter

Zeker wanneer het grotere bedragen betreft zoals bij het vernieuwen van de dakconstructie, kan vergelijken van dakwerkers in de regio lonend zijn. Wij hebben hiervoor een handige offerte pagina ingericht waarmee je snel meerdere offertes kunt aanvragen, om zo de tarieven en mogelijkheden te vergelijken. Klik hier om naar de offerte pagina te gaan.

Lichtinval op het dak installeren

dakwerken daklicht

Er zijn meer werkzaamheden die je kunt laten uitvoeren aan het dak om het wooncomfort te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakraam om meer lichtinval mogelijk te maken op zolder. Ook is het mogelijk een dakkapel te plaatsen, een dakkoepel of lichtstraat. Zo kun je zorgen voor meer natuurlijke lichtinval. Zo ben je minder afhankelijk van kunstlicht, en kun je onderliggende ruimtes aangenamer maken om in te verblijven. Wanneer je meer lichtinval wilt creëren bij een hellend dak zou je dakkapel kunnen plaatsen. Deze opbouw wordt op een schuine wand geplaatst waarbij er niet alleen meer licht invalt, je wint ook aan ruimte in de kamer.

Hier zijn de gemiddelde kosten bij het creëren van meer lichtinval:

Type daklichtRichtprijs
Dakkoepel 60x60cm€400 - €500
Dakraam 114-118cm± €400
Lichtstraat €1750 - €5500
Dakkapelvanaf €3000

Dakisolatie

dakwerken dakisolatie

Bij isolatie van het dak bestaat er naast mogelijkheid van isolatie van buitenaf ook de optie om het dak van binnenuit te isoleren. Hoewel dakisolatie binnen goedkoper is, zal in de meeste gevallen dakisolatie buiten het meeste rendement opleveren. Daarnaast zul je binnen geen ruimte verliezen omdat het isolatiemateriaal zich aan de buitenzijde van de woning bevindt. Er zijn verschillende soorten materialen waaronder losse isolatie, isolatiewol of isolatieplaten. Voor hellende daken is isolatiewol een vaak gebruikt materiaal, isolatieplaten die gemaakt zijn van XPS, PIR of PUR lenen zich uitstekend voor zowel platte als hellende daken. Losse isolatiematerialen worden ingeblazen of ingespoten.

Dit zijn de standaard prijzen voor dakisolatie:

Type dakPrijs/m²*
Hellend dak€40 - €60
Plat dak€70 - €115
* De prijs hangt zeer sterk af van het gekozen isolatiemateriaal

Vraag direct offertes aan voor dakisolatie via onze offerte pagina. Zo kun je op je gemak de mogelijkheden en tarieven met elkaar vergelijken.

Dakreiniging

dakwerken dak reinigen

Naast het uiterlijk van de woning is er ook een heel praktische reden om het dak regelmatig te laten reinigen. Zo kan de dakbedekking door de vorming van mos aangetast worden. Naast het reinigen van het dak is het ook aan te raden een beschermende coating aan te laten brengen om mosvorming in de toekomst te voorkomen. De kosten voor dakreiniging liggen relatief laag, en je kunt er poreuze dakbedekking mee voorkomen. Het proces neemt doorgaans niet veel tijd in beslag zolang het door een ervaren dakwerker wordt uitgevoerd. Niet alle reinigingsproducten zijn geschikt voor alle soorten dakbedekking, daarom is professionele kennis zeker een voordeel.

Dit zijn de gemiddelde tarieven voor dakreiniging:

Type reinigingPrijs/m²
Dakreiniging en ontmossing€9 - €15
Reiniging en ontmossing incl. coating€30 - €45

Via deze pagina kun je direct offertes aanvragen voor dakreiniging en andere dakwerken.

Schoorsteen schoonmaken

dakwerken schoorsteenvegen

Een schoorsteen staat uiteraard ook op het dak, daarmee vallen werkzaamheden aan de schoorsteen ook onder dakwerken. De schoorsteenpijp moet schoon blijven, anders kan het voor gevaarlijke situaties zorgen voor de bewoners. Zo kan een schoorsteen die niet rook en andere afvalstoffen kan afvoeren zorgen voor koolmonoxidevergiftiging, ook wel de ‘onzichtbare sluipmoordenaar’ genoemd. Afhankelijk van het soort aansluiting kan het verplicht zijn om de schoorsteen en installatie ieder jaar of iedere twee jaar te laten schoonmaken door een erkend bedrijf.

Type werkRichtprijs
Eén schoorsteenkanaal reinigen€60 - €100
Jaarlijkse verplichte reiniging cv-ketel + schoorsteen€100 - €150
Camera inspectie€95

Gratis dakwerken offertes aanvragen

Wanneer je dakwerken uit laat voeren door een erkend dakwerker weet je dat het dak in perfecte conditie blijft, en dat je kunt rekenen op hoge kwaliteit dienstverlening. Betaal niet meer dan nodig en vraag via de offerte pagina meerdere offertes aan van dakwerkers bij jou in de buurt.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Dakwerken Provincie antwerpen

Dakwerken Provincie Limburg


Dakwerken Provincie Oost-Vlaanderen


Dakwerken Provincie Vlaams-Brabant

Dakwerken Provincie West-Vlaanderen

Dakwerken Brussels Hoofdstedelijk Gewest