Dakbedekking informatie en prijzen

Een dak is niet alleen een functioneel deel van de woning dat warmte binnenhoudt en regen buiten het huis houdt, het kan de woning ook een stuk mooier maken. Op deze pagina geven we informatie over de diverse soorten dakbedekking, wat de voordelen zijn van specifieke materialen, en we leggen ook uit hoe je eenvoudig prijzen van dakwerkers met elkaar kunt vergelijken.

Dakpannen

Traditionele dakpannen zijn nog steeds in trek. Je kunt deze klassieke dakbedekking kopen in klei of beton. Op basis van de specifieke wensen en de kosten kan de keuze op een bepaald materiaal vallen. Voor zowel klei als beton geldt dat de dakpannen in meerdere vormen leverbaar zijn. De meest geschikte keuze hangt af van de dakhelling en hoe je graag wilt dat het dak eruit komt te zien. Voor een betaalbaar dak zijn dakpannen nog steeds een uitstekende optie.

Voor meer informatie over verschillende soorten dakpannen en prijzen kun je naar deze pagina gaan.

Leien daken

Ook leien behoren tot de klassieke soorten dakbedekking, al zijn het tegenwoordig vaak de kunstleien die gewild zijn vanwege de scherpe prijs in vergelijking met dakpannen. Natuurleien zijn minder goedkoop, maar deze leien gaan beduidend langer mee terwijl ze minder last hebben van mosvorming en algen. De totaalprijs is vooral afhankelijk van het soort materiaal en het dakoppervlak.

Voor meer informatie over leien daken en prijzen kun je naar deze pagina gaan.

Dakbedekking van riet

Wil je graag dat authentiek landelijke karakter? Dan moet je zeker een rieten dak overwegen. Deze dakbedekking is geschikt voor zowel een gesloten of open constructie. In beide gevallen zijn er pluspunten en minpunten. Wat betreft de levensduur kun je gemiddeld 35 jaar tellen. Met name de isolerende eigenschappen van rieten daken zijn uitstekend, het is vaak niet eens nodig om verdere dakisolatie te plaatsen.

Wat maakt rieten daken zo bijzonder? Dat lees je op deze pagina.

EPDM rubber

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer heet afgekort gewoon EPDM, een soort rubber dat een aantal unieke eigenschappen biedt. Zo is het een haast onverslijtbare dakbedekking die weinig onderhoud behoeft, niet zal scheuren en het jaar rond te belopen blijft. Het is overigens een dure optie, maar daar staat wel een hoge kwaliteit tegenover. Met name voor platte daken is EPDM een materiaal dat vaak wordt gebruikt als opvolger voor de meer traditionele bitumen dakbedekking.

Voor meer informatie over dakbedekking met EPDM en prijzen kun je naar deze pagina gaan.

Zinken dak

Daken die gemaakt worden met zink als dakbedekking zullen doorgaans een niet-standaard vorm hebben die met andere materialen niet mogelijk is. Met name bij ronde daken of met een bolvorm is zink een vaak gekozen materiaal. Het aanzicht is heel opvallend, de dakbedekking heeft een lange levensduur. Zink is ook geschikt voor recyclage wat voor velen zeker een pluspunt is. Hoewel zinken daken vooral voorkomen bij oudere panden, wordt het ook weer regelmatig toegepast op meer moderne woningen.

Via deze pagina kun je meer lezen over daken van zink

Hellende daken

Dit is de meest toegepaste dakvorm. Het is een ontwerp dat bij ieder type gebouw past, daarnaast is de ruimte onder het dak ook een voordeel waarmee de leefruimte aanzienlijk vergroot kan worden. Om hellende daken op te bouwen gaat de dakwerker uit van gordingen, spanten die eventueel in de fabriek gemaakt zijn, en ook voorgevormde dakelementen behoren tot de mogelijkheden. Een dak met gordingen wordt afgemaakt met panlatten, tengellatten, onderdak en kepers. Het spantendak wordt voorzien van een onderdak, panlatten en tengellatten. Onder dakelementen verstaan we het onderdak, de isolatie, het dampscherm en de afwerking aan de binnenzijde.

Dakpannen

  • Kleidakpannen worden gebakken, zijn zeer sterk en gaan lang mee.
  • Tegelpannen zijn platte pannen die geen golving hebben.
  • Betonpannen kosten minder dan pannen die gebakken moeten worden, waarbij er een keuze is in kleurstelling en andere kenmerken.

Natuurleien

Natuurleien zijn niet goedkoop maar hebben wel die authentieke uitstraling en ook een lange levensduur. Bekijk deze pagina voor meer informatie over natuurleien. Kunstleien worden gemaakt van vezelcement.

Metaal

  • Dakpanplaten zijn platen die gemaakt worden van aluminum of staal, ze lijken veel op dakpannen. Het is een systeem dat snel is aan te brengen, het gewicht is lager dan standaard pannen.
  • Leien van zink zien eruit als natuurleien met een iets grotere afmeting.
  • Stroken van koper, aluminium of zink zullen op den duur een patina laagje ontwikkelen, wat niet alleen de levensduur verhoogt maar het geheel ook een bijzondere kleur geeft.

Andere soorten dakbedekking

Golfplaten bestaan uit vezelcementplaten met dubbele persing en hebben een profiel. Shingles bestaan uit een dakbedekking van bitumen die sterker worden gemaakt met glasvezel. Je komt shingles vaak tegen op tuinhuizen en bij uitbouw. Met een laag koper of mineralen kun je de dakbedekking beschermen en een mooi aanzicht geven. Shingles zijn in diverse kleuren en vormen leverbaar. Bitumen leien lijken veel op de traditionele leien maar zijn wel een stuk lichter van gewicht. Zo zijn ze geschikt voor dakconstructies die minder sterk zijn. Riet was voorheen een dakbedekking om kosten te besparen, nu is het juist een ‘luxe’ optie die men vaak tegenkomt op een grote villa, een bijgebouw of een pand dat indruk moet maken. De prijs wordt wat getemperd omdat er geen extra isolatie meer nodig is, het moet wel aangelegd worden door een expert in dit type dakbedekking.

Gebogen daken

De moderne vorm gaat eigenlijk al eeuwen terug met gebogen koepels en gewelven, en is opnieuw ontdekt door architecten van nu. Naast de bijzondere verschijning bieden ze ook meer ruimte dan bij hellende daken het geval is. Hier zijn drie materialen die zich lenen voor een rond of gebogen dak:

  • Meestal worden alternatieve materialen voor metaal toegepast zoals koper, aluminium of zink. Zie ook de hellende daken.
  • Materialen die vaak toegepast worden op platte daken bieden een goedkopere optie zoals bitumen, EPDM of PVC. Het ziet er wel wat minder luxueus uit. Zie ook platte daken.
  • Een moderne oplossing is gevonden in dakpannen of leien. Het is wel wat lastiger om het gebogen dak goed waterdicht te maken. Zie ook hellende daken.

Platte daken

Platte daken nemen flink in populariteit toe, door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterdicht maken is dit dak nu een veel langer leven beschoren. Daarnaast is het een vorm die heel goed past bij modern ontworpen gebouwen. Een plat dak biedt ook veel mogelijkheden voor een aanvullende functie zoals de aanleg van een terras of een plek om zonnepanelen op te plaatsen.

Via deze pagina kun je meer lezen over dakbedekking voor platte daken

Drie soorten plat dak

Om een plat dak waterdicht te maken wordt er doorgaans een laag van kunststof of bitumen geplaatst.

  • Omgekeerd platte daken worden geplaatst met de isolatielaag bovenop de waterdichte afsluiting. Daarmee wordt de volgorde dus omgedraaid. In dit geval zal de isolerende laag waterdicht moeten zijn en dik genoeg om er overheen te kunnen lopen. Bovenop de dakisolatie wordt een ballastlaag geplaatst zoals grind of tegels zodat de isolatielaag niet kan wegwaaien bij rukwinden.
  • Warme daken hebben de isolatielaag onder de dakdichting geplaatst. Dit is niet alleen de meest voorkomende methode, het levert ook optimale resultaten op. Er wordt opgebouwd vanaf de dragende constructie die kan bestaan uit beton of uit houten balken. Bij een plat dak zal er toch een lichte helling aanwezig zijn waarmee neerslagwater goed kan wegvloeien.
  • Koude daken hebben de isolatielaag tussen de geventileerde luchtspouw en de dakdichting in geplaatst. Dit is een verouderde methode die in praktijk niet meer wordt gebruikt omdat het teveel overlast geeft door condensatie.

Twee soorten bitumen

Er zijn twee verschillende soorten bitumen met ieder hun eigen kenmerken. Roofing of gewoon bitumen is de traditionele dakbedekking die ondertussen wel is achterhaald omdat er betere alternatieven verkrijgbaar zijn. De moderne materialen worden namelijk veredeld met kunststofvezels. Het is mogelijk om bitumen koel te verlijmen met een speciaal soort lijm, of met de warme methode waar een brander bij komt kijken. Bij bitumen is er een onderverdeling te maken tussen elastomeren ofwel SBS en plastomeren ofwel APP.

Via deze pagina kun je meer lezen over roofing

SBS is de afkorting voor Styreen Butadieen Styreen. Deze elastomeer wordt toegevoegd aan de bitumen, wat het materiaal verhoogde elastische eigenschappen geeft. Daarnaast zal SBS ook beter hechten aan het oppervlak. Dat betekent een goede waterdichte afsluiting, ook wanneer de onderliggende laag van hout of staal gaat werken door temperatuurverschillen. APP is de afkorting voor Atactisch Poly Propyleen, een kunststof dat plastische eigenschappen bezit die toegevoegd worden aan de bitumen. Dankzij deze modificatie is de bescherming tegen UV straling beter dan bij standaard bitumen het geval is.

Drie soorten kunststof

De kunststoffen CPE, PVC en EPDM gaan langer mee dan bitumen daken vanwege de bestendigheid tegen UV straling en andere invloeden van het weer. Hoewel het relatief nieuwe materialen betreft gaan we uit van een gemiddelde levensduur die op 50 jaar ligt. Ze bezitten een hoog elastisch vermogen en hebben weinig last van perforaties of scheurvorming. Daarnaast is er geen risico op brand want de bevestiging vindt plaats met lijm of op een mechanische wijze zonder hitte. De waterdichte laag kan worden uitgebreid met een schutlaag van grind of een ander materiaal die het dak beschermt bij sterke rukwinden.

Via deze pagina kun je meer lezen over dakbedekking met PVC

Groendaken

We zien steeds vaker groendaken opduiken in het straatbeeld, en niet alleen vanuit ecologische voordelen. Het zijn tevens daken die een lang leven beschoren zijn, een uitstekende thermische isolatie bezitten, met een goede afwatering en een bijzondere uitstraling. De aanschafprijs ligt wel aanzienlijk hoger. Je kunt een groendak eenvoudig houden met sedumplanten voor een extensieve daktuin, of transformeren tot een complete tuin op het dak die te bedekken valt met allerlei soorten planten, paden en nog veel meer. Informeer naar de mogelijkheden voor subsidies bij plaatsing van een groendak.

Via deze pagina kun je meer lezen over groendak

dakplaten

Er wordt steeds vaker gekozen voor dakplaten als dakbedekking en dat is heel goed te verklaren. Zo ligt de prijs een stuk lager dan andere soorten dakbedekking, daarnaast verloopt het plaatsen aanzienlijk sneller en zijn ze bovendien leverbaar met isolatie geïntegreerd. De moderne dakplaat ziet er nagenoeg hetzelfde uit als de bekende dakpannen en leien. Op deze pagina geven we informatie over de diverse soorten dakplaten, de mogelijkheden en de prijzen.

Via deze pagina kun je meer lezen over dakplaten als dakbedekking

dakpanplaten

Niet ieder dak met ‘dakpannen’ is wat het lijkt. dakpanplaten zijn platen die de vorm hebben van losse pannen, terwijl het eigenlijk platen zijn die gemaakt worden van aluminium of staal. Ze worden doorgaans toegepast op tuinhuizen of bij renovatie van een bestaand dak. Naast het lichte gewicht en snelle plaatsing is het ook nog eens een goedkope dakbedekking. Op deze pagina leggen we uit wat de verschillen zijn tussen aluminium en staal, daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om snel offertes aan te vragen.

Via deze pagina kun je meer lezen over dakpanplaten als dakbedekking

Dakbedekking voor je veranda

Er is van alles mogelijk met een veranda, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een open constructie met glas, of juist een gesloten ontwerp voor extra privacy. Ook isolatie is mogelijk zodat je het hele jaar rond van de veranda gebruik kunt maken. Op deze pagina bekijken we de verschillende materialen die je als dakbedekking kunt toepassen, en hoe je geld kunt besparen op professionele dakwerken.

Via deze pagina kun je meer lezen over dakbedekking voor je veranda

Vraag gratis offertes aan voor dakwerken

Waar je ook voor kiest, laat de werkzaamheden uitvoeren door een erkend dakwerker. Dan ben je verzekerd van een hoge kwaliteit en een lange levensduur. Prijzen opvragen kan heel eenvoudig, gratis en zonder verplichtingen via onze offerte service. Zo kun je snel alle mogelijkheden en kosten vergelijken.