Dakisolatie opties, kosten en voor- en nadelen

Waarom uw dak isoleren ?

 dakisolatie

Het isoleren van uw dak- en zolderruimte draagt bij aan het behoud van energie in uw huis, wat vaak leidt tot kostenbesparing en comfortverbetering.

Het isoleren van uw dak- en/of zolderruimte voorkomt ook langdurige schade door vochtophoping of ijsdammen, die het gevolg zijn van de warme lucht die door de top van het dak probeert te ontsnappen, maar in plaats daarvan de sneeuw opwarmt. Bovendien dient de isolatie als een manier om de geluidsisolatie van de bovenste laag van uw huis te verbeteren.

Er zijn vijf primaire soorten isolatie voor daken, met hun eigen voor- en nadelen. De belangrijkste waarde is altijd het vermogen van de isolatie om de warmtestroom te weerstaan. - Dit wordt ook wel warmteweerstand genoemd en wordt vaak gemeten in termen van R-waarde. Hoe hoger die waarde, hoe beter het isolatievermogen.

Lees ook: Prijs van dakisolatie per m² in 2023

Losse vulling Isolatie

Dit is een van de twee meest voorkomende soorten isolatie. Vaak geïnstalleerd in de spouw van de muur als een manier om achteraf te monteren muren zonder isolatie, kan het ook worden geblazen in onafgewerkte zolderruimtes. Meestal zijn glasvezel of cellulose de materiaalkeuzes.

De R-waarde voor losse vulling per inch ligt tussen R2 en R4, hogere waarde bij glasvezel.

Voordelen: relatief lage kosten, vrij eenvoudig te installeren (inblazen of ingieten)

Nadelen: als het materiaal zich in de loop der tijd vestigt, wordt de R-waarde (licht) verlaagd, heeft het materiaal een dampbarrière nodig omdat het gevoelig is voor vochtopname.

Kosten: Over het algemeen, zoeken de huiseigenaars tussen R30 en R50, en om dat voor losse vulling te bereiken meer dan 1.000 sq. voet. de kosten bedragen €500 tot €900 geïnstalleerd.

Slag- en rolisolatie

Dit is de tweede van de twee meest populaire soorten isolatie. Vezelmateriaal wordt geprefabriceerd in een dekenrol die tussen twee vellen papier of folie wordt geperst, of slechts één zijde kan worden afgeschermd zoals bij rollen het geval is.

Glasvezel is gemakkelijk het meest populaire materiaal, maar ook minerale wol komt vrij vaak voor. Rollen worden meestal gebruikt voor lange vlaktes zoals de lengte van de vloer voor de hele zolder, terwijl vleermuizen passen tussen de noppen in de zolderspanten.

R-waarde voor glasvezel of wollen vleermuizen, per inch is tussen R3 en R3.5

Voordelen: Gemakkelijkste isolatie voor leken om te installeren, vrij goedkoop, R-waarde schommelt niet zoals bij loose-fill

Nadelen: Van het glasvezelmateriaal is bekend dat het huidirritatie veroorzaakt, dus het dragen van een ademhalingsmasker, een veiligheidsbril en lange mouwen tijdens de isolatie is een must, vereist een extra behandeling om rond voorwerpen of bedrading te passen.

Kosten: Materiaal loopt tussen de 10 en 50 cent per vierkante meter. Over het algemeen kost een duizend vierkante meter toepassing €350.

Indien geïnstalleerd door een professional, van plan om tussen de € 1.000 en € 1.500 te betalen om datzelfde gebied te dekken.

Spuitschuim Isolatie

Vergelijkbaar met losse vulling, hoewel dit een vloeistof is die bij het aanbrengen een duurzame laag schuimisolatie wordt. Het kan vrij rommelig zijn, dus het voordeel van het hebben van ervaren bemanning doen de installatie.

Twee materiaal opties genoemd open en gesloten cel, waar gesloten cel is meer dicht (grotere R-waarde) en veel duurder.

De R-waarde voor open cel is ongeveer 3.5 per duim, terwijl de gesloten cel R6 aan R6.5 per duim bereikt.

Voordelen: Voor de binnenisolatie biedt dit misschien wel de grootste R-waarde en met de juiste installatie dekt het de kieren beter af dan de meeste opties.

Nadelen: Rommelig, lelijk, en kan erg duur zijn...

Kosten: Materiële kosten en gaan met DIY, de open cel kost ongeveer €600 om 1.000 sq. ft. te dekken, terwijl de gesloten cel binnenkomt op €1.200. Voor professionele installatieplan om €2.000 of meer te betalen.

Stralende Barrière

De laatste twee opties zijn min of meer bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met een van de bovenstaande opties. Stralingsbarrières maken gebruik van grote aluminiumfolieplaten onder het dak om de warmte van de zon te reflecteren.

Stralingsbarrières werken het best op hellende daken die loodrecht op de richting van de zon staan. Stralingsbarrières worden ook het best gebruikt in warmere klimaten dan in koelere.

R-waarden zijn niet van toepassing of te verwaarlozen voor stralingsbarrières.

Voordelen: Voor warme klimaten met warm weer zal de barrière een verkoelend effect hebben, vrij eenvoudig te installeren.

Nadelen: geen werkelijke isolatiewaarde, de meeste huiseigenaren zullen ervoor kiezen om hun geld aan andere opties te besteden.

Kosten: 10 cent tot €1,00 per vierkante meter of verwacht dichter bij €2,00 per vierkante meter te betalen als het gaat om een professionele installatie. De DIY aanpak resulteert in het algemeen in € 200 tot € 600 om adequaat te dekken 1.000 sq. ft.

Stijve Foam Board

De vorige vier opties worden allemaal onder het dak gebruikt. Stijve schuimplaat ligt net boven het dakdek, of een optie voor buitenisolatie. Het heeft typisch 3 variaties: kale schuimplaat, eenzijdige mantelplaat of dubbelzijdig die ook als Structurele Geïsoleerde Panelen wordt gebruikt. Deze laatste wordt in de nieuwbouw gebruikt omdat de binnenplaat als binnenwand dient.

De kale schuimplaat heeft er baat bij om ter plaatse een mantel te gebruiken als het gaat om dakbedekking, terwijl dat bijvoorbeeld niet nodig is voor de gevelbekleding. Waar het schuim van gemaakt is, kan variëren, maar het behoort tot de familie van de synthetische polymeren.

De R-waarden zijn merkbaar hoger dan de interieuropties, variërend van R3.8 tot R8.0. Spuitschuim komt het dichtst in de buurt, maar dit is nog hoger en een stuk minder rommelig.

Voordelen: Uitstekende R-waarde, kan de geluidsisolatie verhogen, vooral voor metalen daken, is ook waterdicht.

Nadelen: Waterdichte (niet-ademende) barrières kunnen vocht op het dakdek opvangen, tenzij goed geventileerd, schuimstofmateriaal wanneer het in contact komt met elektrische draden kan gevaarlijk zijn, hardschuimplaat is vrij duur in vergelijking met andere opties.

Kosten: Het materiaal varieert tussen 50 cent en 1,50 dollar per vierkante meter. Dit is echter de buitenkant, die waarschijnlijk meer materiaal nodig heeft om het hele dak te bedekken, waarvoor waarschijnlijk professionele installateurs moeten worden ingehuurd. Plan om € 2,00 tot € 4,00 per m² te betalen voor dit type isolatie toegepast.

Belangrijke punten om in gedachten te houden:

Bij het isoleren van uw zolderruimte, zorg ervoor dat de ventilatieopeningen open blijven. Het per ongeluk afdekken of verstoppen van soffit-openingen zal de luchtinlaat verstoren en zo de ventilatiedynamiek in uw zolderruimte schaden. - Dit is een vrij vaak voorkomende en zeer kostbare doe-het-zelf fout. 😉

Wist u dat? Hete, slecht geventileerde zolderruimtes kunnen asfaltscheuren en smelten veroorzaken en zo de levensduur van uw dak verkorten?

Als u een verwarmingsinstallatie op uw zolderruimte heeft, moet deze goed geïsoleerd zijn, zodat er geen wormlucht naar de zolder kan ontsnappen. Het doel is om uw zolderruimte droog, koel en goed geventileerd te houden.

Naast de isolatie kan het nodig zijn om wat lucht af te dichten zodat er geen lucht uit het huis naar de zolderruimte kan ontsnappen.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest