Soorten daken: overzicht populaire daktypes

Er zijn verschillende soorten daken, en nog veel meer soorten dakbedekking. Hoe kies je het juiste dak voor jouw woning? Op deze pagina beschrijven we de meest populaire daken in België, met daarbij de unieke voordelen, isolatie opties en een prijsindicatie. Ook geven we advies om snel offertes op te vragen bij verschillende erkende dakwerkers.

Bekijk hier alle mogelijkheden van onze dakwerkers.

verschillende soorten daken en types

Hellend dak

Hellende daken zijn geschikt voor een flink aantal soorten dakbedekking. Dat is heel mooi, maar het maakt de juiste keuze maken wel lastiger. De meest populaire optie is het gebruik van dakpannen van keramiek of beton, daarnaast worden ook vaak leien gebruikt. Voor een natuurlijke uitstraling is riet een mooie dakbedekking voor een hellend dak. Op deze pagina kun je meer lezen over deze producten, we geven daarnaast ook tips over ventilatie, waterdicht maken en prijzen vergelijken. Lees meer over de mogelijkheden bij hellende daken.

Zadeldak, de standaard dakconstructie

zadeldak /

Het bekende zadeldak is nog steeds de meest populaire optie in België en Nederland. Een standaard zadeldak kenmerkt zich door twee dakschilden die in een omgekeerde “V” vorm samenkomen in de nok. De helling van ieder dakschild ligt op minimaal vijftien graden, er is in principe geen maximum helling bij dit soort daken. Aan weerszijden van een zadeldak zal een dakgoot geplaatst moeten worden. Lees hier meer over zadeldaken.

Waarom kiezen voor een zadeldak?

Zadeldaken zijn goed in het afvoeren van neerslagwater, daarnaast zijn ze goed bestand tegen harde windstoten. Omdat de helling zelf te bepalen is, kun je meer ruimte creëren onder de dakconstructie. Er zijn veel soorten dakbedekking mogelijk bij deze daken.

Geschikte soorten dakbedekking

De standaard dakbedekking bij zadeldaken is nog steeds de traditionele dakpan. Er is hierbij keuze uit dakpannen van klei, van tegels of van beton. Daarnaast is het ook een optie om het dak te bekleden met leien, dit kunnen naast natuurlijke leien ook kunstleien zijn. Ook worden er regelmatig dakpanplaten van metaal gebruikt als dakbedekking. Deze platen zijn vervaardigd uit staal of aluminum, maar ze hebben de uitstraling van dakpannen of leien. Omdat de platen groter zijn van afmeting kunnen ze snel gemonteerd worden. Riet is een bijzondere manier om een zadeldak te bedekken, daarnaast behoort het gebruik van golfplaten of shingles ook tot de mogelijkheden. Hier zijn de gemiddelde kosten per vierkante meter en de te verwachten levensduur:

DakbedekkingPrijs/m²Levensduur
Kleidakpannen€35 - €65100 jaar
Betonnen dakpannen€20 - €4030 jaar
Kunstleien€65 - €7530 jaar
Natuurleien€110 - €12090 jaar
Rieten dak€70 - €9535 jaar
Zinken dak± €70125 jaar

Vraag direct offertes aan voor het plaatsen van een zadeldak met de dakbedekking naar keuze.

Dakisolatie zadeldaken

Bij zadeldaken bestaat er de mogelijkheid om ze van binnenuit of van buitenaf van isolatie te voorzien. Bij nieuwbouwprojecten of volledige dakrenovatie zal isolatie van buitenaf de voorkeur genieten. De dakbedekking kan dan op de isolatielaag worden aangebracht, waarmee twee klussen in één keer geklaard kunnen worden. Deze methode noemen we ook wel sarkingdak. Bij isoleren vanuit de binnenkant zul je een deel van de beschikbare ruimte verliezen. In het geval van een zolderruimte die niet gebruikt wordt als leefruimte, is het een optie om de zoldervloer te isoleren. Ook voor dakisolatie kun je vrijblijvend offertes aanvragen via onze offerte pagina.

Plaatsing van de isolatieRichtprijs per m2
Langs buiten isoleren€40 - €60
Langs binnen isoleren€20 - €50
Zoldervloer isoleren€25 - €35

Plat dak, eenvoudiger kan het niet

Bij platte daken is er sprake van een horizontaal geplaatst dakoppervlak. Dit vlak wordt normaal gesproken onder een kleine hoek geplaatst om afwatering te verbeteren. Wanneer de helling groter is dan vijftien graden spreken we niet meer van een plat dak maar van een lessenaarsdak.

Waarom kiezen voor een plat dak?

Platte daken heb een strak en modern aanzicht met een elegante uitstraling. Het vangt nagenoeg geen wind en de constructie zit eenvoudig in elkaar. Platte daken lenen zich daarnaast ook goed voor een zonneboiler of zonnepanelen op het dak. Meer informatie over een plat dak vind je hier.

Geschikte soorten dakbedekking

Het meest voorkomende type dakbedekking bij platte daken is roofing ofwel bitumen, ook EPDM, wat een synthetisch rubber is, wordt vaak toegepast. Het zijn materialen die sterk maar toch elastisch zijn, ze hebben beide een lange levensduur. Daarnaast zijn het onderhoudsvriendelijke materialen met een goede prijs- kwaliteitverhouding. Je kunt een plat dak ook bekleden met PVC, een materiaal dat in vele kleuren leverbaar is. Toch is grijs de meest voorkomende kleur omdat andere kleuren na verloop van tijd zul verkleuren. Een plat dak leent zich ook uitstekend voor een groendak met beplanting.

Dakbedekking plat dak
Gemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw & plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (Roofing)
€ 30 -75
20 - 30 jaar
EPDM
€ 30 - 80
35 - 50 jaar
PVC
€ 45 -80
25 - 40 jaar
Groendak
€ 45 - 200
50 - 100 jaar

Informeer naar de mogelijkheden voor een plat dak via onze handige offerte pagina.

Dakisolatie platte daken

Bij platte daken is de beste vorm van isolatie een warm plat dak, bij deze methode wordt de dakisolatie vanuit de buitenzijde aangebracht. De dakbedekking wordt over de isolerende laag gelegd. Wanneer de isolatie zich onder het dakbeschot bevindt spreekt men van een koud dak. Deze optie heeft niet de voorkeur, mate name wanneer het de constructie van een nieuw dak betreft. Er bestaat bij een koud dak een grotere kans op scheuring. Een derde mogelijkheid is het zogenaamde omgekeerde dak. Hierbij wordt de dakisolatie direct op de bestaande dakbedekking aangebracht. Deze methode wordt met name gebruikt bij renovatiewerken, niet bij nieuwe daken. Vraag informatie en prijzen op bij erkende dakwerkers via deze pagina.

Methode plat dak isoleren
Plaats van de isolatie
Gemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dak
Langs buiten
€ 70 - 115 (incl. afwerking)
Koud plat dak
Langs binnen
€ 30 - 40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak
Op de bestaande dakbedekking
€ 50 (incl. afwerking)

Schilddak, klassiek en aerodynamisch

Schilddaken zijn aangepaste zadeldaken die bestaan uit twee dakschilden in de vorm van een trapezium aan de lange zijde, en twee dakschilden met een driehoekvorm aan de korte zijde. Dit is een ontwerp dat vaker voorkomt bij traditionele boerderijen en gebouwen. Vanwege de aerodynamische kwaliteiten is een schilddak optimaal bestand tegen harde windstoten. De dakgoot loopt geheel rond het dak.

Waarom kiezen voor een schilddak?

De bestendigheid tegen windstoten is een groot pluspunt, de klassieke uitstraling kan ook een reden zijn. Lees hier meer over schilddaken.

Mansardedak, met de Franse slag

Het mansardedak is genoemd naar de architect uit Frankrijk François Mansarde. Het betreft een zadeldak waarbij de dakschilden een kink hebben. Andere benamingen voor dit dak zijn Franse kap of gebroken kap.

Waarom kiezen voor een Mansardedak?

De onderste dakschilden zijn steiler dan de bovenste vlakken, daarmee is er meer ruimte onder het dak dan bij een traditioneel zadeldak het geval is.

Lessenaarsdak, eenvoudig met een twist

Dit dak behoort tot de meest eenvoudige constructies, er is slechts één dakschild nodig die onder een hoek van minimaal vijftien graden geplaatst wordt. De meest geschikte dakbedekking wordt bepaald door de hoek van de helling, hiervoor worden leien, pannen of golfplaten gebruikt.

Verspringende lessenaarsdaken

Dit soort dak bestaat in feite uit twee lessenaarsdaken. Het verschil is de asymmetrische plaatsing met variërende hoogte. De resulterende opening laat licht door. Lees hier alles wat je moet weten over lessenaarsdaken.

Waarom kiezen voor een lessenaarsdak?

Er is maar aan een enkele zijde een dakgoot nodig, de lange zijde leent zich uitstekend voor het plaatsen van vensters.

Tentdak, wonen in een piramide

Bij dit dak zijn vier of meer dakschilden met drie hoeken die samenkomen in de nok. De afmetingen per dakschild kunnen van elkaar afwijken, dit biedt de mogelijkheid voor diverse vormen. Er is minder ruimte onder het dak vanwege de steile hoek. Bekijk hier meer over tentdaken.

Waarom kiezen voor een tentdak?

Het geeft een moderne uitstraling met de optie voor afwijkende dakvormen.

Vraag gratis offertes aan voor dakwerken

Laat het dak maken door een erkende dakwerker bij jou in de buurt. Vraag direct meerdere offertes aan bij regionale dakwerkers via onze offerte pagina. Deze service is gratis te gebruiken en verplicht je tot niets.

Wolfsdak

Bij een wolfsdak worden de voordelen van zadeldaken gecombineerd met de voordelen van schilddaken. Wat direct in het oog springt bij een wolfsdak zijn de vlakken op de korte zijdes van het dak die afgeschuind zijn. Daarmee hebben wolfsdaken een elegante uitstraling, die ook nog eens heel goed bestand zijn tegen sterke windstoten. Dit type dak komt voornamelijk voor bij huizen die in een landelijke stijl gebouwd zijn, vrijwel alle populaire soorten dakbedekking zijn geschikt voor een wolfsdak. In combinatie met een rieten dakbedekking komt de volle pracht van dit dak volledig tot zijn recht. Lees hier meer over wolfsdaken.