Hellend dak informatie over dakbedekking en prijzen

Hellende daken zijn geschikt voor een flink aantal soorten dakbedekking. Dat is heel mooi, maar het maakt de juiste keuze maken wel lastiger. De meest populaire optie is het gebruik van dakpannen van keramiek of beton, daarnaast worden ook vaak leien gebruikt. Voor een natuurlijke uitstraling is riet een mooie dakbedekking voor een hellend dak. Op deze pagina kun je meer lezen over deze producten, we geven daarnaast ook tips over ventilatie, waterdicht maken en prijzen vergelijken. Bekijk hier de andere verschillende soorten daken.

Wil je een hellend dak laten plaatsen, repareren of renoveren? Via onze offerte pagina kun je snel meerdere offertes aanvragen bij erkende dakwerkers in jouw omgeving.

Welke dakbedekking is geschikt voor een hellend dak?

Dit zijn de voornaamste vier soorten dakbedekking voor hellende daken.

1. Dakpannen

Bij dit type dak zijn dakpannen al eeuwenlang de standaard keuze. Traditioneel werden hiervoor keramische pannen gebruikt die gemaakt worden van klei, daarnaast wordt er vandaag de dag ook vaak gekozen voor dakpannen van beton. De levensduur is er goed, daarnaast is het een betaalbare optie. Met een selectie uit vormen zoals hol en plat kun je het dak een eigen karakter geven.

Dit moet je weten over dakpannen plaatsen:

  • Bij renovatie van een schuin dak is het verstandig om te kiezen voor dakpannen die voorzien zijn van een diepe sluiting. Daarmee wordt het dak beter beschermd tegen weersinvloeden waaronder harde regen, stuifsneeuw en windstoten.
  • Op maat snijden van dakpannen is doorgaans niet vereist. Omdat de sluitingen doorgaans vrij ruim zijn, kun je de pannen eenvoudig in zowel horizontale als verticale richting verschuiven.
  • Door onderdakfolie aan te brengen kun je de ventilatie onder de dakpannen verbeteren.
  • Bij de onderste laag pannen is het aan te bevelen om deze voor twee derde over te laten steken in de dakgoot. Daarbij moet je rekening houden met de aansluiting van het onderdak op de dakgoot. Wanneer je een dubbele panlat plaatst kan de onderste laag dakpannen optimaal ondersteund worden.

2. Leien

In vergelijking met het leggen van dakpannen vergt de plaatsing van leien meer expertise. Daar staat tegenover dat je met leien uiteenlopende vormen van daken kunt realiseren, daarnaast zijn ze ook te gebruiken voor de gevel. De kosten voor leien liggen deels in het materiaal, zo zijn natuurleien behoorlijk kostbaar. Daarnaast zal er ook meer tijd in gaan zitten bij de plaatsing, wat hogere arbeidskosten met zich meebrengt.

Dit moet je weten over leien plaatsen:

  • Leien worden op panlatten geplaatst met een gelijke afstand, de eerste rij leien uitgezonderd.
  • De overlapping tussen de leien wordt bepaald op basis van de dakhelling. Wanneer deze hoek minder is, zal de overlapping juist groter moeten zijn. Wanneer de overlap niet voldoende is zal het dak niet goed waterdicht zijn.
  • Er zijn geen specifieke materialen nodig bij het plaatsen van leien, dit is wel het geval bij pannen. Om leien daken af te werken wordt in de regel lood gebruikt.
  • Bij het verwijderen van bestaande leien moet je opletten voor de aanwezigheid van asbest. Wanneer de leien eenvoudig te verwijderen zijn en ze geen schade vertonen mag je ze zelf van het dak halen, anders zal er een gespecialiseerd bedrijf voor asbestverwijdering aan te pas moeten komen.

3. Riet

Wanneer je graag een traditioneel landelijke stijl wil bereiken met een hellend dak kun je daarvoor riet leggen. Dit is een specialistisch karwei wat alleen door deskundige dakdekkers uitgevoerd kan worden. Ook rieten daken plaatsen is een arbeidsintensief karwei. Dat betekent eveneens een hoger kostenplaatje. Houd er rekening mee dat rieten dak meer onderhoud vereisen in vergelijking met andere soorten dakbedekking.

4. Zink

Het is daarnaast ook mogelijk om het hellende dak af te werken met zink. Dit soort daken komt men vooral tegen bij moderne gebouwen die voorzien zijn van een aparte dakconstructie met een opvallende uitstraling. Om een zinken dak te installeren is een ervaren dakwerker zeker een vereiste, het is namelijk een specialistisch karwei. Bij schuine daken wordt normaal gesproken het staande naad systeem gebruikt, daarnaast is het ook mogelijk om zink in banen te leggen, of te plaatsen in de vorm van leien.

Wat kosten hellende daken?

Soort dakbedekkingPrijs per m2 (incl. plaatsing)Geschatte levensduur
Dakpannen€55-6550 jaar
Leien
(kunststof en natuurleien)
€65-12025-35 jaar (kunstleien)
80-100 jaar (natuurleien)
Riet€85-9540-45 jaar
Zink€90-100>100 jaar

Er zijn een aantal aspecten die de prijs van nieuwe dakbedekking zullen beïnvloeden, denk aan het dakoppervlak, de bereikbaarheid van het dak, de materialen en de kwaliteit van de onderliggende dakconstructie. Informeer vrijblijvend naar de kosten voor jouw dak via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.

Het belang van goede ventilatie

Bij alle soorten dakbedekking zul je rekening moeten houden met de onderkant van het dak. Wanneer tengellatten en panlatten geplaatst worden zal er een ruimte ontstaan die de doorstroming van lucht mogelijk maakt. Deze loopt vanaf de dakvoet naar de nok. Wanneer het een schuin dak betreft met een beperkte helling is het van belang om ervoor te zorgen dat voldoende ventilatie mogelijk is.

Zo maak je een hellend dak waterdicht

Een belangrijke functie van het dak is uiteraard bescherming tegen neerslag voor het gebouw en de bewoners. Bij hellende daken wordt er in veel gevallen ook een onderdak geplaatst. Deze aanvullende beschermende laag komt tussen de dakisolatie en de dakbedekking te liggen. Met een onderdak zal de isolerende laag en de dakconstructie niet beschadigd raken door vocht en vuil.

Dakisolatie bij schuine daken

Het isoleren van hellende daken is een investering die zichzelf terugverdient door de besparing van energie. De dakisolatie kan aan de binnenkant worden aangebracht, of aan de buitenkant. Wanneer de bovenste verdieping niet gebruikt wordt voor bewoning kun je ervoor kiezen om de vloer van de zolder te isoleren. Hiervoor zijn meerdere isolatiematerialen verkrijgbaar.

Vraag vandaag nog dakwerken offertes aan

Laat een hellend dak plaatsen door een erkende dakwerker bij jou in de buurt. Vraag gratis en zonder verplichtingen offertes aan bij meerdere dakwerkers in de regio via deze offerte pagina.