Lessenaarsdak informatie en prijzen

Als je een dak wilt laten plaatsen met een opvallend uiterlijk en praktische kenmerken, dan moet je zeker een lessenaarsdak overwegen. Het relatief eenvoudige design staat garant voor een strak en modern uiterlijk. Op deze pagina geven we informatie over lessenaarsdaken, en leggen we ook uit hoe je kosten kunt besparen op de installatie van dit type dak.

Bekijk op de pagina van soorten daken de verschillende types.

Door prijzen van erkende dakwerkers in de regio met elkaar te vergelijken kun je direct kosten besparen. Dat gaat heel eenvoudig via onze gratis en vrijblijvend te gebruiken offerte pagina. Vraag direct offertes aan voor een lessenaarsdak op maat.

Wat is een lessenaarsdak ?

Het meest bekende type dak is een zadeldak. Dat is een constructie met twee dakschilden die onder een hoek tegen elkaar worden geplaatst in een symmetrische configuratie. Daarnaast heb je ook platte daken met een aaneengesloten oppervlak. Een lessenaarsdak valt er een beetje tussenin; het is een dak bestaande uit één vlak dat onder een hoek geplaatst wordt. Deze hoek bedraagt minimaal vijftien graden. De naam komt van de bekende ‘lessenaar”, een tafelblad dat onder een hoek op een poot rust wat vaak voor lezingen gebruikt wordt.

Woningen die van dit daktype voorzien zijn, zullen aan de ene kant laag zijn, en aan de andere kant juist hoog. Naast woonhuizen worden deze daken ook gebruikt voor andere gebouwen waaronder tuinhuizen, blokhutten of serres. Wanneer er twee lessenaarsdaken op hetzelfde gebouw worden geplaatst met een andere verticale positie spreken we van een ‘verspringend lessenaarsdak’. De zijdes van het dak komen tegenover elkaar te liggen met een verspringende hoogte, Zo ontstaat er een asymmetrische vorm.

Voordelen van een lessenaarsdak

1. Strakke uitstraling met karakter

De uitstraling van lessenaarsdaken is strak en modern, het is niet verbazingwekkend dat juist dit daktype flink in opmars is bij nieuwbouwwoningen. Hoewel het basisontwerp heel eenvoudig is, zijn er toch volop manieren om er een bijzonder accent aan te geven. Denk aan een dakbedekking die doorloopt op een deel van de gevel. Ondanks de eenvoudige constructie is het toch een in het oog springend design dat ieder pand een luxe uitstraling geeft. Het is een dak dat opvalt tussen standaard zadeldaken, of door details een uniek karakter kan behouden in een wijk met meerdere lessenaarsdaken.

2. Slechts één dakgoot nodig

In tegenstelling tot een zadeldak is er slechts één dakgoot vereist om neerslagwater af te voeren. De dakgoot wordt uiteraard aan de lage zijde van het dak geplaatst. Hierdoor zal de dakgoot minder opvallen waarmee het strakke aanzicht behouden blijft. Omdat de helling van een lessenaarsdak groter is dan van een plat dak kan het water sneller wegstromen. Lessenaarsdaken zijn over het algemeen genomen zeer onderhoudsvriendelijk.

3. Lichtinval in het pand

De lange kant van het dak leent zich uitstekend voor de plaatsing van meerdere ruiten of een groot raam. Zo valt er meer licht binnen. Houd rekening met de positie van de woning en de stand van de zon om hier optimaal voordeel uit te halen. Bij een verspringend lessenaarsdak is er een open, verticale ruimte die voor extra invallend licht zorgt.

4. Bouwen volgens de regels

Het is mogelijk dat de stedenbouwkundige voorschriften in de gemeente waar je woonachtig bent als harde eis stellen dat ieder dak op een helling moet staan. Als je eigenlijk liever een plat dak zou plaatsen is een lessenaarsdak een goed alternatief dat toch voldoet aan de regels.

Zijn er ook nadelen te bedenken? Aan één zijde zal er binnen in het pand minder ruimte zijn, daar staat tegenover dat er aan de andere zijde juist meer ruimte ontstaat. Door een duplex verdieping te maken kun je optimaal gebruik maken van deze dakconstructie.

Hoe worden lessenaarsdaken geplaatst?

De kosten voor lessenaarsdaken kunnen sterk uiteen lopen. Naast het dakoppervlak spelen er ook andere factoren een rol zoals het soort dakbedekking en de mate van dakisolatie. Omdat het een relatief eenvoudig ontwerp betreft, zullen de kosten doorgaans lager uitvallen in vergelijking met een dak dat bestaat uit twee of meer dakschilden. De snelheid waarmee een lessenaarsdak geplaatst kan worden is een bijkomend voordeel dat ook bespaart in arbeidskosten.

Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor een lessenaarsdak, kun je via onze offerte pagina direct offertes aanvragen bij erkende dakwerkers bij jou in de omgeving. Dat maakt het vergelijken van prijzen en diensten een stuk eenvoudiger. Deze dienst is geheel gratis en verplicht je tot niets! Ga dus direct naar de offerte pagina.

Dakbedekking en kosten

Bij ieder daktype zal ook een dakbedekking nodig zijn om het geheel af te maken. Er zijn diverse materialen beschikbaar met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Factoren die meespelen zijn voorkeur voor design, kleur en materiaal, daarnaast speelt de hellingshoek ook een rol. Dit zijn de vier meest voorkomende soorten dakbedekking voor een lessenaarsdak:

1. Dakpannen

Standaard en betrouwbaar, dat zijn dakpannen. Er is een keuze uit pannen van beton of van keramiek. De levensduur van dakpannen is met pakweg vijftig jaar erg goed te noemen, ze zijn leverbaar in een geborgen vorm of plat. De kosten voor betonnen dakpannen bedragen 25 tot 40 euro per vierkante meter, waarbij keramische pannen met 35 tot 65 euro wat duurder zijn. De kosten voor plaatsing zijn hierin nog niet meegeteld.

2. Leien

Wanneer je liever leien op het dak wilt laten leggen, dan kun je kiezen uit natuurleien of kunstleien. De kunstleien gaan niet langer dan 35 jaar mee terwijl natuurleien tot wel 100 jaar mee kunnen gaan. Je kunt kunstleien in een groot aantal kleuren en afwijkende formaten kopen. Voor kunstleien liggen de kosten tussen 65 en 70 euro per vierkante meter, bij natuurleien ligt de prijs aanzienlijk hoger met bedragen tussen 110 en 1120 euro.

3. Riet

Een strak design met een natuurlijke dakbedekking ziet er heel bijzonder uit. We komen rieten lessenaarsdaken met name tegen als dakkapel die onderdeel uitmaakt van een rieten dak. De kosten liggen tussen 70 en 95 euro per vierkante meter.

4. Golfplaten

Voor bijgebouwen zoals een tuinhuis of carport wordt vaak gekozen voor golfplaten van kunststof, metaal, aluminium of vezelcement. Daarbij is aluminium aanzienlijk duurder, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de zeer lange levensduur.

Offertes aanvragen voor dakwerken

Laat een lessenaarsdak altijd plaatsen door een erkend dakwerker. Via ons offerte formulier vraag je snel meerdere offertes aan bij professionals in de regio.