Zadeldak

Een zadeldak is een dak dat wordt opgebouwd uit twee dakschilden die onder een hoek staan, en in de nok samenkomen. Samen vormen de schilden de vorm van een “V”. Dit is het meest voorkomende dak in Nederland en België, het is een eenvoudig en praktisch ontwerp dat op diverse manieren afgewerkt kan worden. Op deze pagina geven we meer informatie over zadeldaken, en hoe je eenvoudig prijzen op kunt vragen bij erkende dakwerkers in de regio.
Bekijk in dit artikel ook de overige soorten daken.

Ga snel naar: VoordelenDakbedekking + PrijzenIsolatie + PrijzenOpbouw

Waarom kiezen voor een zadeldak en de voordelen hiervan?

Ieder dak heeft unieke kenmerken en toepassingen. Dit zijn de voornaamste voordelen van een zadeldak:

  • Waterafvoer is goed: Omdat de dakschilden onder een hoek staan wordt neerslagwater goed afgevoerd.
  • Het is een windbestendig dak: de constructie is zeer bestendig tegen harde wind en storm.
  • Meer mogelijkheden voor extra leefruimte: Omdat je zelf kunt kiezen voor de hoek van het dak is het mogelijk om meer leefruimte te creëren door de hoek aan te passen.
  • Diverse opties voor afwerking: Er zijn volop soorten dakbedekking om het zadeldak mee af te werken.
zadeldak

Dakbedekking van een zadeldak

Er is geen enkel type dak dat zich leent voor zoveel soorten afwerking als een zadeldak. Hier is een overzicht van de meest populaire soorten dakbedekking bij zadeldaken:

Type dakbdekking
Gemiddelde prijs (Incl. montage en plaatsing)
Levensduur
Betonnen dakpannen
€20 à €40
± 30 jaar
Keramische dakpannen
€30 à €70
± 100 jaar
Kunstleien
€65 à €85
± 30 jaar
Natuurleien
€100 à €145
± 90 jaar
Bitumenleien
€30 à €40
± 25 jaar
Zinken dakbedekking
€65 à €110
± 125 jaar
Rieten dakbedekking
€70 à €95
± 35 jaar

Voor een offerte op maat kun je naar onze handige offerte pagina gaan, daar vraag je snel offertes aan bij erkende dakwerkers in de regio.

Dakpannen blijven populair

De meest voorkomende vorm van dakbedekking voor zadeldaken zijn nog steeds de bekende dakpannen. Daarbij is er de keuze voor dakpannen van beton of keramiek, die weer leverbaar zijn als holle of platte pannen. Daarnaast worden ook vaak leien gebruikt voor dit type dak. Voorheen waren dit natuurlijke leien, tegenwoordig zijn het steeds vaker kunstleien. Daarnaast zijn er ook leien van bitumen verkrijgbaar. Ongeacht het type leien waar je voor kiest, het betreft dakbedekking met een lange levensduur en een hoge weerstand tegen alle weersomstandigheden. Ook is er een grote variatie in vorm en kleur.

Wanneer je liever een meer originele dakbedekking wilt gebruiken, zou je voor een zadeldak van zink of riet kunnen kiezen. Daarmee hebben we nog lang niet het totale scala aan mogelijkheden opgesomd. Overweeg ook een dak met dakpanplaten, golfplaten of een groendak. Via deze pagina kun je meer lezen over de diverse soorten dakbedekking.

Isolatie van zadeldaken

Er is steeds meer aandacht voor dakisolatie. Niet alleen wil de regering dit stimuleren, het is ook voor de bewoner interessant. Naast het binnenhouden van warmte in de winter, blijft het pand ook koeler in de zomer wanneer het dak is voorzien van isolatie. Door de besparing in energie kun je de investering binnen een redelijk termijn weer terugverdienen. Dakisolatie is mogelijk vanuit de buitenkant of de binnenkant, zolderisolatie kan ook een optie zijn. Dit zijn de gemiddelde kosten bij dakisolatie:

Plaatsing van de isolatie
Gemiddelde prijs per m²
Zadeldak langs buiten isoleren
€40 - €60
Zadeldak langs binnen isoleren
€20 - €50
Zoldervloer isoleren
€25 - €35

Isolatie van buitenaf

Wanneer de isolatie van buitenaf wordt geplaatst spreken we van een sarkingdak. De huidige dakbedekking zal hierbij verwijderd moeten worden, later wordt deze weer teruggeplaatst of vervangen. Deze vorm van dakisolatie wordt vaak uitgevoerd bij dakrenovatie waarbij de oude dakbedekking vervangen wordt of bij nieuwbouw. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie aangebracht. Er wordt vervolgens een folie op geplaatst die het dak zal beschermen tegen vocht en wind. Omdat de dakconstructie deel uitmaakt van de isolatieschil zullen er geen koudebruggen ontstaan.

De kosten voor een zadeldak isolatie van buitenaf liggen gemiddeld tussen 40 en 60 euro per vierkante meter. Via onze gratis te gebruiken offerte pagina kun je direct meerdere offertes aanvragen.

Isolatie van binnenuit

Als je kiest om het dak van binnenuit te isoleren kan de dakconstructie en de dakbedekking gewoon blijven liggen. Een nadeel van deze methode is het verlies van ruimte aan de binnenzijde van de woning. Wanneer het dak is opgebouwd met kepers of spanten kan het isolatiemateriaal tussen deze balken aangebracht worden. Wanneer deze constructie niet aanwezig is, zal er een raamwerk van hout of metaal worden gemaakt om het isolatiemateriaal in te plaatsen. Naast de isolatie moet er ook een dampscherm aangebracht worden om de vorming van condens te voorkomen. Er zullen dan geen vochtproblemen in de dakisolatie ontstaan.

De kosten voor een zadeldak isoleren van binnenuit liggen gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter. Vraag gratis en vrijblijvend maatwerk offertes aan via de offerte pagina.

Zoldervloerisolatie

Het is mogelijk dat de ruimte op zolder niet gebruikt wordt als leefruimte, en dat isolatie van deze ruimte niet van belang is. In dat geval is het ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Er hoeft dan minder ruimte verwarmd te worden in huis waarmee je op de energiekosten kunt besparen. Bij deze methode worden harde isolatieplaten gelegd waarmee de zoldervloer te belopen blijft.

De kosten voor zoldervloerisolatie liggen gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Voor een vergelijking van verschillende dakwerkers in de regio kun je terecht op onze offerte pagina.

Hoe is een zadeldak opgebouwd?

zadeldak opbouw

Een zadeldak bestaat uit twee dakschilden die in een omgekeerde “V” vorm tegen elkaar geplaatst worden. De dakhelling is altijd groter dan vijftien graden. Eerst wordt er een houten dakconstructie gemaakt, waarbij de Epica, Rood-Noorse Den en Oregon populaire materialen zijn. Het is mogelijk om een zadeldak op te bouwen op basis van gordingen of met spanten.

Gordingen

Als eerste worden de muurplaten met bandijzers bevestigd aan het metselwerk. Deze platen dragen de complete dakconstructie. Er worden kepers op de muurplaten bevestigd die van de dakgoot tot aan de nok toe lopen. Gordingen zijn in feite balken die horizontaal tussen spanten of tussen muren geplaatst worden. Ze worden in de muur gemetseld waarmee ze de kepers ondersteunen. De afstand die tussen de gordingen aanwezig is hangt af van de helling die het dak heeft, en het soort hout dat gebruikt wordt. Met kepernagels worden de kepers in verticale richting op de gordingen aangebracht. Kepers zijn kleine balken waar het onderdak en de panlatten op gemonteerd worden. Het onderdak wordt vervolgens met tengellatten bevestigd. Op deze latten worden horizontaal geplaatste panlatten aangebracht, hier komt de dakbedekking op te liggen.

Spanten

Het is ook mogelijk om een structuur met dakspanten te gebruiken, dit houten geraamte wordt vooraf gemaakt in de fabriek en is voorzien van verbindingsstukken van metaal. Deze structuur is zelfdragend zodat er geen verdere ondersteuning vereist is. Dit maakt het mogelijk grotere overspanningen te maken, en er is meer flexibiliteit onder het dak.

Kiezen tussen gordingen of spanten

Een dak met gordingen zal doorgaans duurder uitvallen, daarnaast zijn er minimaal twee dragende muren vereist. Een dak met spanten kan sneller geplaatst worden en maakt gebruik van lichtere houtsoorten. Je kunt er ook grotere oppervlakken mee overspannen. Wil je offertes aanvragen bij dakwerkers in de regio? Dat is gratis en geheel vrijblijvend mogelijk via onze offerte pagina. Vul snel enkele gegevens in en ontvang binnen enkele dagen meerdere offertes van professionele dakwerkers in de omgeving.