Groendak mogelijkheden en prijzen

Je ziet steeds vaker groendaken in België. Naast bedrijven en gemeentes die oog hebben voor duurzaamheid en het milieu, kiezen particuliere woningbezitters ook steeds vaker voor een groendak op hun huis. Naast de ecologische impact en het bijzondere uiterlijk, zijn er ook andere voordelen van beplanting op je dak. Op deze pagina beschrijven we de diverse mogelijkheden en geven we een prijsindicatie voor het plaatsen van een groendak.

Wat zijn groendaken?

De betekenis is eigenlijk heel eenvoudig; een groendak is een dak dat bedekt wordt met planten zoals gras, vetplanten, kruiden of andere soorten planten. Deze dakbedekking kan ook in combinatie met windmolens of zonnepanelen geplaatst worden. Dan noemen we ze ook wel energiedaken. Bij dit soort daken mag de helling van het dak 1 tot maximaal 45 graden zijn. Bij een hellingshoek hoger dan 35 graden zal er een aangepaste methode gehanteerd moeten worden om verschuiving te voorkomen. Het is bij hellende daken niet altijd vereist om drainage aan te brengen. Door de dakhelling kan overtollig neerslagwater vanzelf wegvloeien. Er zijn twee verschillende soorten groendaken; intensief en extensief.

Prijsindicatie voor een intensief of extensief groendak

Voor intensieve groendaken ligt de prijs per vierkante meter rond de 120 euro tot 200 euro, bij extensieve groendaken liggen de prijzen gemiddeld wat lager met 45 euro tot 100 euro per vierkante meter. De prijzen zijn inclusief montage en BTW.

Intensief groendak

Deze daken zijn vergelijkbaar met een tuin zoals die normaal gesproken grenst aan een woning. Dit soort dak kan bedekt worden met struiken, grassoorten, kruiden of boompjes. Vanwege het gewicht van de daktuin is het nodig dat de dakconstructie sterk genoeg is om een aanzienlijk gewicht te dragen. Dit kan oplopen tot meer als 200 kilo per vierkante meter. Zowel het gebruik als het onderhoud van een intensief groendak is vergelijkbaar met een normale tuin.

Voornaamste eigenschappen:

  • Mogelijk op daken met een helling tussen 1 en 4 graden.
  • De dikte van de laag is groter als 20 centimeter.
  • De dakconstructie moet doorgaans verstevigd worden.
  • Naast een vergunning zal het dak ook door een bouwkundige gecontroleerd moeten worden.
  • Het dak kan belopen worden
  • Het onderhoud is vergelijkbaar met een normale tuin.

De prijzen voor intensieve groendaken liggen gemiddeld tussen 120 en 200 euro per vierkante meter inclusief montage en BTW. Offertes van erkende dakwerkers aanvragen?

Extensief groendak

Wanneer het dak voornamelijk bedekt wordt met mossoorten, kruiden en vetplanten die onderhoudsvriendelijk zijn spreken we van extensieve groendaken. Deze daken zullen niet of nauwelijks te belopen zijn, ze zijn ook aanzienlijk lichter van gewicht in vergelijking met de intensieve optie. Naast onderhoudsgemak zal dit dak goedkoper uitvallen, daarnaast is de constructie van dit daktype eenvoudiger en sneller te realiseren.

Voornaamste eigenschappen:

  • Mogelijk op daken met een helling tussen 1 en 45 graden.
  • De dikte van de laag is kleiner als 20 centimeter.
  • De dakconstructie hoeft meestal niet verstevigd te worden.
  • Het dak zal door een bouwkundige gecontroleerd moeten worden, een vergunning is niet vereist.
  • Het dak kan niet belopen worden
  • Er is weinig onderhoud nodig.

De prijzen voor extensieve groendaken liggen gemiddeld tussen 45 euro en 100 euro per vierkante meter inclusief montage en BTW. Offertes van erkende dakwerkers aanvragen?

Sedumdak

Dit is een voorbeeld van een extensief groendak op basis van sedum. Deze vetplanten zijn in staat om grote hoeveelheden vocht op te nemen. Daarnaast kunnen ze overweg met lange periodes van droogte en kunnen ze ook goed tegen warme omstandigheden. Sedum kan aangebracht worden op aarde of op substraat. Bij sedumdaken moet er rekening mee gehouden worden dat de drainage in orde is. Wanneer er voor een langere periode veel neerslag is zal het water weg moeten vloeien. De plantjes beschermen het dak tegen diverse schadelijke omstandigheden waaronder temperatuurswisselingen, vocht en UV-straling. Sedum heeft ook uitstekende warmte isolerende eigenschappen. Een dak met deze beplanting kan tot wel driemaal langer meegaan in vergelijking met standaard soorten dakbedekking.

Voordelen groendaken

Dit zijn de voordelen van een groendak:

  • De isolerende werking zorgt voor meer warmte in de winter, en een betere koeling in de zomer.
  • Naast thermische isolatie is ook de akoestische isolatie erg goed.
  • Door de beplanting zal het dak per seizoen van kleur veranderen.
  • Dankzij de bescherming die planten bieden kan het dak twee- tot driemaal langer meegaan.
  • De dakbedekking filtert fijnstoffen uit de lucht waardoor de kwaliteit van de lucht verbeterd wordt.
  • De uitstoot van koolstofdioxide wordt gereduceerd.
  • Er is minder kans dat de riolering overstroomt omdat de afgifte van neerslagwater beter gedoseerd wordt.

Nadelen groendaken

Dit zijn de nadelen van een groendak:

  • Er kan onkruid ontstaan bij zowel intensieve als extensieve beplanting.
  • Diverse diersoorten waaronder vogels zullen aangetrokken worden waardoor de dakbedekking schade toegebracht kan worden.
  • Wanneer er zich een lek voordoet is deze lastig om op te sporen.
  • Ieder groendak zal periodiek onderhouden moeten worden.
  • Het zijn doorgaans behoorlijk prijzige daken.

Laat een groendak plaatsen door een erkend dakwerker.

Hoe kun je een groendak plaatsen?

Er zijn drie methodes om groendaken te plaatsen:

1. Enkele laag

Bij deze methode wordt er een grondlaag aangebracht met een krachtige drainage. Daar bovenop wordt een waterkerende laag dakbedekking geplaatst, dit is de laag waarop de planten zullen groeien. Bij deze methode zal de grondlaag naar verloop van tijd compleet verzadigd raken met de plantenwortels. Dat zorgt voor een reductie in het vermogen water af te voeren, met als risico een dak dat overmatig nat of droog wordt. Om ervoor te zorgen dat het dak niet beschadigd raakt zal de beschermende laag sterk genoeg moeten zijn. De enkele laag methode is weliswaar goedkoper dan de andere opties, maar vanwege de genoemde problemen is het niet de aanbevolen methode.

2. Dubbele laag

Dit is een systeem waarbij er onder de laag aarde nog een aanvullende laag voor drainage wordt aangebracht. Deze laag bestaat uit drainagematten of een laag met absorberende stoffen van minerale herkomst. Denk aan vulkanisch gesteente of geëxpandeerde klei bolletjes. Daaroverheen wordt een laag van filterdoek of turf aangebracht die voorkomt dat substraat deeltjes niet in de drainagelaag terecht kunnen komen. Zo ontstaan er geen verstoppingen. De laag bestaande uit mineraal substraat is geschikt voor de beplanting. Hier zijn matten voor verkrijgbaar met begroeiing. Bij de dubbele laag methode werkt het drainagesysteem een stuk beter dan bij de enkele laag het geval is.

3. Drievoudige laag

Deze methode is niet alleen het meest betrouwbaar maar het brengt ook de hoogste kosten met zich mee. Bij een drievoudige laag verschilt de opbouw nauwelijks ten opzichte van de dubbele laag, maar ditmaal wordt er een hemelwater reservoir geplaatst die in drainagelaag geïntegreerd kan worden. Wanneer het langdurig droog is zal het reservoir ervoor zorgen dat de planten genoeg water krijgen.

Offerte aanvragen voor dakwerken

Laat een groendak plaatsen door een erkende dakwerker, zo weet je zeker dat de dakwerken goed uitgevoerd worden. Via onze handige offerte pagina kun je meerdere offertes aanvragen bij dakwerkers in de buurt. Dit is geheel gratis en verplicht je tot niets. Je kunt dan rustig prijsopgaven met elkaar vergelijken om zo de juiste dakwerker in te schakelen.