EPDM dakbedekking informatie en prijzen

Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer is beter bekend met de afkorting EPDM. Het is een soort rubber dat waterdicht is, dat vaak wordt gebruikt als dakbedekking. Hoewel het wat betreft de kosten niet de meest voordelige optie is, zijn er toch voldoende pluspunten die de aanschaf van deze dakbedekking heel interessant maken. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoudsarme karakter en de uitzonderlijke lange levensduur. Op deze pagina bespreken we de pluspunten van dit materiaal, we geven een indicatie van de kosten en je vindt ook tips wanneer je overweegt om een dak met EPDM te laten plaatsen.

Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking?

Er zijn meerdere voordelen van deze synthetische rubberen dakbedekking:

  • De zeer lange levensduur met gemiddeld 40 tot 50 jaar betekent een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
  • Dit materiaal wordt gemaakt met elastomeren, wat leidt tot een zeer flexibel materiaal. Dat betekent goede elastische eigenschappen in zowel de koude winter als in de hete zomer.
  • Daarmee zal de dakbedekking geen scheurvorming vertonen wanneer het dak krimpt of uitzet door het jaar heen.
  • Het is een zeer onderhoudsvriendelijk product. Wanneer de dakbedekking beschadigd mocht raken kan deze vaak al met zelfklevende folie hersteld worden. Omdat EPDM niet verder zal scheuren blijft eventuele beschadiging oppervlakkig en beperkt.
  • Er kan nog steeds op het dak worden gelopen. In tegenstelling tot bitumen smelt het materiaal niet bij hoge temperaturen, door de elasticiteit zullen er geen scheuren ontstaan als je over de dakbedekking loopt bij vorst.
  • Hoewel dit rubber vooral toegepast wordt op platte daken is het ook geschikt voor hellende daken.
  • In veel gevallen kan EPDM over de bestaande dakbedekking gelegd worden, wat flink wat kosten kan besparen omdat verwijdering van de oude bedekking niet nodig is.
  • Het is een wortelbestendig en waterdicht materiaal, daarmee is het een uitstekende basis voor een groendak. Met beplanting is het nadeel van een kunstmatig aanzicht ook van de baan.

Prijzen EPDM daken

Er zijn diverse factoren die meespelen bij het bepalen van de totale kosten voor EPDM daken. Denk bijvoorbeeld aan het totale dakoppervlak, het soort dak, de bereikbaarheid en welk type rubber er gebruikt wordt. Als er dakrenovatie moet plaatsvinden alvorens de nieuwe bedekking te leggen zal dat ook van invloed zijn op de kosten. Het verwijderen van bestaande dakbedekking kan flinke kosten met zich meebrengen, als de gehele dakconstructie vervangen moet worden zal het een flink project zijn. Soms is het mogelijk om de rubberfolie direct op het bestaande dak te leggen waarmee je veel kosten kunt besparen. Bij nieuwbouw spelen deze variabelen uiteraard niet mee.

Prijzen vergelijken

De gemiddelde kosten voor EPDM dakbedekking liggen op 50 euro per vierkante meter. Wanneer de oude dakbedekking en/of de dakconstructie verwijderd en/of vernieuwd moet worden zal deze prijs een een stuk hoger uitpakken. Daarnaast kun je ook nog dakisolatie aan laten brengen, wat weliswaar extra geld kost maar je wel direct zult besparen in de energiekosten. Omdat er zoveel variabelen zijn waar steeds ook prijsverschillen mee gemoeid zijn, kan het zich lonen om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Dit hoeft niet veel tijd en moeite te kosten wanneer je prijzen opvraagt via onze offerte pagina. Je zult dan meerdere offertes ontvangen van professionele aannemers bij jou in de omgeving. En deze dienst is geheel gratis te gebruiken zonder verplichting tot aankoop.

Zo werkt de bedekking plaatsen

De meest voorkomende methode om EPDM dakbedekking te plaatsen is het gebruik van rubberen dakfolie die op maat wordt gesneden. Als er meer delen dakfolie nodig zijn worden deze met een overlapping gelegd. De naad wordt verlijmd om te verzekeren dat de dakbedekking waterdicht is. Deze dakfolie heeft een dikte die tussen 1 en 1,5 mm ligt. Dit zijn de drie meest voorkomende methoden om EPDM op het dak aan te brengen:

1. EPDM verlijmen

Bij deze methode wordt de folie verlijmd met de onderliggende laag, mits deze bedekking geschikt is om de folie op te bevestigen. Wanneer je ook graag dakisolatie laat aanbrengen is het vaak mogelijk om de dakfolie te verlijmen met de dakisolatieplaten. Als dit niet mogelijk is wordt er eerst een tussenlaag aangebracht.

2. Ballastlaag aanbrengen

Bij deze methode wordt de rubberfolie los op het dak gelegd. Vervolgens wordt er een ballastlaag aangebracht zoals grind. Dit is een werkwijze die zeer vlot uitgevoerd kan worden en daarmee tijd zal besparen aan de dakwerken.

3. Mechanisch bevestigen

Een derde methode is mechanische bevestiging van de EPDM folie. Dit is mogelijk aan de onderzijde en de bovenzijde van de dakbedekking.

4 tips voor EPDM dakbedekking

We hebben al een aantal zaken over EPDM behandeld, waarbij een aantal aspecten van invloed zijn op de prijs van de dakwerken. Om het proces van prijzen vergelijken wat eenvoudiger te maken zullen we hieronder nog enkele tips geven:

  • Dakafschot: Wanneer je merkt dat er vaak water op het dak blijft liggen dat niet wegloopt is dat een teken van een dakafschot dat niet juist functioneert. Dit is te herstellen maar dat brengt wel extra kosten met zich mee.
  • Plaatsing: De wijze van aanbrengen zal voor een deel de prijs bepalen van de werkzaamheden. Hoewel de tijd om losse EPDM folie te plaatsen met een ballastlaag beperkt is, zijn er wel extra kosten voor deze laag grind mee gemoeid, om maar een voorbeeld te noemen.
  • Garantievoorwaarden: Vraag altijd naar de garantievoorwaarden die de aannemer biedt. Over het algemeen is een periode van 10 jaar een redelijke termijn. Let hierbij goed naar de voorwaarden en uitsluitingen, zoals het verzekerde bedrag bij schade aan persoonlijke goederen wanneer er een lekkage mocht ontstaan.
  • Isolatiemogelijkheden: Wanneer je aan de slag gaat met nieuwe dakbedekking is het interessant om ook direct het dak te laten isoleren. Bij EPDM is er de optie om eerst een isolatielaag aan te brengen. Bij isolatie van buitenaf is het gebruik van dakisolatieplaten het meest populair. Het is vaak mogelijk om de dakfolie direct op deze platen te verlijmen, indien van toepassing moet er eerst een tussenlaag aangebracht worden.

Dakwerken offertes aanvragen

Met bovenstaande tips weet je precies waar je op moet letten bij de prijsaanvraag bij een dakwerker. Omdat niet alle dakwerkers dezelfde diensten aanbieden en dezelfde tarieven hanteren is het slim om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Via onze gratis te gebruiken offerte service kun je eenvoudig meerdere offertes aanvragen bij diverse professionals die actief zijn in jouw regio. Je kunt na ontvangst de voorwaarden en kosten met elkaar vergelijken om zo de juiste keuze te maken. Deze dienst verplicht je verder tot niets, je kunt er direct jouw voordeel mee doen!