Dakreiniging: werkwijze en prijzen per m2 voor dak reinigen

Dakreiniging, een essentieel onderdeel van woningonderhoud, is het proces waarbij vuil, mos, algen, korstmossen, bladeren, vogelpoep en andere ongewenste elementen van het dakoppervlak worden verwijderd. Het doel van dakreiniging is niet alleen het verbeteren van de esthetiek van uw woning, maar ook het verlengen van de levensduur van uw dakbedekking, het voorkomen van schade en het behouden van de energie-efficiëntie. Of u nu een hellend dak met dakpannen heeft, een plat dak met bitumen of EPDM, of een ander type dak, regelmatige reiniging is cruciaal. In deze gids duiken we in de wereld van dakreiniging, waarbij we verschillende aspecten bespreken, van de soorten vervuiling en reinigingstechnieken tot de kosten en veiligheidsmaatregelen.

Dakreiniging

Waarom dakreiniging belangrijk is

Uw dak wordt dagelijks blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, zoals regen, wind, zon en vorst. Daarnaast kunnen mos, algen, vuil en vogelpoep zich ophopen, wat de levensduur van uw dakbedekking kan verkorten. Regelmatige dakreiniging is daarom cruciaal om:

 • Schade te voorkomen: Mos en algen kunnen vocht vasthouden, wat kan leiden tot scheuren en lekkages.
 • Levensduur te verlengen: Door vuil en aanslag te verwijderen, blijft uw dakbedekking langer in goede staat.
 • Energie-efficiëntie te verbeteren: Een schoon dak reflecteert zonlicht beter, wat kan bijdragen aan een koeler huis in de zomer.
 • Esthetiek te behouden: Een schoon dak ziet er simpelweg beter uit en verhoogt de waarde van uw woning.

Soorten dakvervuiling en oorzaken

Verschillende soorten vervuiling kunnen uw dak aantasten:

 • Mos, algen en lichenen: Deze gedijen goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen.
  groen mos op leien dak
 • Vuil en atmosferische aanslag: Stof, zand, roet en andere deeltjes kunnen zich ophopen op het dak.
 • Vogelpoep: Vogelpoep is niet alleen ontsierend, maar kan ook het dakmateriaal aantasten door de zuren die het bevat.

De ernst van de vervuiling hangt af van de locatie van uw woning, de weersomstandigheden, de leeftijd van het dak en het onderhoud.

Dakreiniging

Dakreinigingstechnieken

Er zijn verschillende methoden om uw dak te reinigen:

 • Hogedrukreiniging: Een krachtige waterstraal verwijdert hardnekkige vervuiling. Geschikt voor stevige dakmaterialen zoals betonpannen en leien.
  Hogedrukreiniging dak
 • Lagedrukreiniging: Een zachtere waterstraal met eventueel een reinigingsmiddel, geschikt voor kwetsbaardere daken zoals bitumen.
 • Chemische reiniging: Speciale reinigingsmiddelen worden gebruikt om mos, algen en schimmels te doden en te verwijderen.
 • Stoomreiniging: Hete stoom doodt en verwijdert organische vervuiling zonder het gebruik van chemicaliën.
  Stoomreiniging van daken
 • Handmatige verwijdering: Voor kleine oppervlakken of delicate materialen kan handmatige verwijdering met een borstel en water voldoende zijn.

Kosten per m² van dakreiniging

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor dakreiniging varieert, maar ligt meestal tussen de €8 en €15. Dit betekent dat het reinigen van een dak van 100 vierkante meter ongeveer €800 tot €1500 kan kosten.

De kosten van dakreiniging variëren afhankelijk van het type reiniging, de grootte van het dak en de gebruikte materialen.

Dakreiniging
MethodeGemiddelde prijs per m²
Hogedrukreiniging€5 - €10
Lagedrukreiniging€8 - €15
Chemische reiniging€10 - €20
Stoomreiniging€15 - €25
Handmatige verwijdering€20 - €35

Welke daktypes zijn geschikt voor welke reinigingsmethode?

Dakreiniging
DaktypeGeschikte reinigingsmethoden
Betonnen dakpannenHogedruk, lagedruk, chemisch, stoom
Keramische dakpannenLagedruk, chemisch, stoom
Leien dakenLagedruk, chemisch, stoom
Metalen dakenLagedruk, stoom
Bitumen dakenLagedruk, handmatig
EPDM dakenLagedruk, handmatig

Zelf doen of uitbesteden?

Kleine vervuiling kunt u zelf verwijderen met een ladder, borstel en water. Voor hardnekkige vervuiling of grote dakoppervlakken is het aan te raden om een professioneel dakreinigingsbedrijf in te schakelen Zoals Dakwerken VK. Zij beschikken over de juiste apparatuur, kennis en ervaring om uw dak veilig en effectief te reinigen.

Dakreiniging

Veiligheid voorop!

Bij het reinigen van uw dak is veiligheid van groot belang. Zorg voor een stevige ladder of steiger, draag antislipschoenen en een veiligheidsharnas. Bij twijfel, schakel altijd een professional in.

Dakreiniging

Conclusie

Dakisolatie is een investering in uw woning die zich terugbetaalt in een lagere energierekening en een comfortabeler binnenklimaat. Kies de juiste isolatiematerialen en laat de isolatie professioneel aanbrengen voor een optimaal resultaat.