Hoe herken je leisteen van asbestcement?

Oud asbesthoudend leien dak van vezelcement

Gedurende de hele 20e eeuw werd asbest op grote schaal gebruikt in de bouw voordat het uiteindelijk in 1998 werd verboden vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid als vezels die loskomen van het materiaal worden ingeademd. Wanneer het afgebroken of gehanteerd wordt, kan vrij asbest long-, hart- en spijsverteringsziekten en infecties veroorzaken, zoals long-, borstvlies- en maagkanker.

Het elimineren van alle sporen van asbest is daarom een belangrijk gezondheidsprobleem geworden. Maar hoe pak je dat aan? Hoe herken je de aanwezigheid van asbest op vezelcementleien? Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om het te verwijderen? Alles wat je moet weten over het verwijderen van asbestdaken.

Bevat leisteen van nature asbest?

Het gebruik van asbest is sinds 1998 verboden. Deze natuurlijke minerale vezel werd vroeger veel gebruikt vanwege zijn belangrijke technische eigenschappen en zeer lage kosten in de industrie en de bouw. Asbest in leisteen bestaat echter niet. Geologisch gezien bestaat leisteen uit harde klei en dus vaste mineralen zoals kwarts, mica en chloriet.

In gebouwen die voor deze datum zijn gebouwd, kunnen echter asbestvezels worden aangetroffen in bepaalde onderdelen die worden gebruikt om leien daken te maken.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij golfplaten, kunstleien, buizen en leidingen van asbestcement en de bitumen en vlokken die worden gebruikt om leidingen te isoleren. Asbest kan dus aanwezig zijn op alle soorten daken van voor 1998, maar komt vaker voor op asbestcementdaken (of kunstleien, in tegenstelling tot leien van natuurlijke oorsprong).

Verwijdering van asbesthoudende kunstleisteen

Hoe herken of weet je of vezelcement asbest bevat?

Er zijn verschillende tekenen waar je op kunt letten om de aanwezigheid van asbest op je asbestcementdak vast te stellen.

Kijk naar de productiedatum

Om erachter te komen of een materiaal asbest bevat, controleer je het jaar waarin het werd geproduceerd. Gearchiveerde technische documenten met betrekking tot de constructie kunnen nuttig zijn. Als het materiaal tussen 1945 en 2001 is gemaakt, bevat het waarschijnlijk asbest. Als het tussen 1955 en 1985 is ontworpen, is het vrijwel zeker dat het asbest bevat. Daken of muren die bedekt zijn met kunstleien of golfplaten van voor 1990 bevatten ook gegarandeerd asbest.

Blijf opletten

Om een asbesthoudend product te herkennen, moet je ook letten op de textuur. Asbestcementplaten hebben vaak een honingraatachtige structuur, die soms uit meerdere lagen bestaat. In asbestcementtoepassingen kun je soms "asbestbloemen" of witte vlekken op het oppervlak zien, die over het algemeen wijzen op de aanwezigheid van asbest. Bundels asbestvezels kunnen zelfs met het blote oog worden waargenomen als het materiaal is afgebroken of gebroken.

Let op markeringen

Om asbestvrije producten gemakkelijk te herkennen, moet je op de verschillende onderdelen zoeken naar de woorden "N" of "NT" ("New Technology"). Asbestvrije golfplaten bevatten altijd een verstevigingsstrip. Als je merkt dat je plaat niet gemerkt of gedateerd is, is de beste oplossing om een gespecialiseerde diagnosetechnicus in te schakelen om een monster te nemen en dit grondig te testen.

Asbesthoudende daken: is vervanging verplicht?

Een huiseigenaar met een asbesthoudend dak is niet verplicht om het te vervangen zolang de aanwezigheid van asbest marginaal en niet gevaarlijk is en zolang er geen duidelijke aantasting is. Hogedrukreiniging en alle andere werkzaamheden op dit soort daken zijn echter verboden, omdat hierbij gevaarlijke vezels in de lucht kunnen vrijkomen.

Voordat er werkzaamheden worden uitgevoerd, is een asbestdiagnose vóór het werk (DAAT) verplicht. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, verdient het de voorkeur dat huiseigenaren het asbest van hun daken verwijderen voordat ze hun woning te koop aanbieden, om toekomstige kopers gerust te stellen.

Om te beoordelen of het nodig is om aan een asbesthoudend dak te werken, moet onderscheid worden gemaakt tussen vrij asbest en gebonden asbest. Vrij asbest, dat vluchtiger en gevaarlijker is, vereist speciale maatregelen om het te verwijderen, terwijl het verwijderen van gebonden asbest (bijvoorbeeld cement) minder streng is en in sommige gevallen zelfs kan worden uitgevoerd zonder een beroep te doen op een professional.

Wat moet u doen als uw dak asbest bevat?

Liggen er asbesthoudende materialen op je dak en ben je op zoek naar een oplossing? Er zijn verschillende opties, afhankelijk van de diagnose en aanbevelingen van de gecertificeerde professional:

  • Totale asbestverwijdering door een gespecialiseerd bedrijf dat de dakbedekking demonteert en de materialen er zorgvuldig uithaalt voordat ze naar een verwerkingscentrum worden vervoerd. Technici moeten geschikte beschermingsmiddelen dragen (overalls en maskers), alle voorzorgsmaatregelen nemen om beschadiging van kwetsbare materialen te voorkomen en de stofuitstoot tot een minimum beperken. De totale asbestverwijdering kost over het algemeen tussen de €25 en €60 per m², inclusief de opwerkingskosten. Als het proces is voltooid, kan het bedrijf veilig een nieuw dak plaatsen. Er zijn subsidies voor asbestverwijdering beschikbaar om je te helpen dit soort operaties te financieren.
  • Inkapseling daarentegen is een eenvoudigere en snellere oplossing waarbij de asbesthoudende materialen worden bedekt met een coating, door middel van patching of chape. Ook dit werk moet worden uitgevoerd door gecertificeerde professionals en is soms voldoende om te voorkomen dat asbest in de lucht terechtkomt.
  • Er is een laatste, nog goedkoper alternatief: bedekken, waarbij een nieuwe bedekking over het bestaande dak wordt gelegd. Dit kan worden gedaan door een vloeibare lijm aan te brengen of door een metalen drager te maken waarop polystyreenplaten kunnen worden bevestigd.

Hoe en waar moeten asbestleien worden verwijderd?

Om giftig asbestafval te verwijderen, moet je naar een gespecialiseerd afvalverwerkingscentrum dat vezelcementplaten accepteert. Je kunt een lijst met gespecialiseerde afvalverzamelcentra bij jou in de buurt vinden op het gemeentehuis.

Je kunt het beste van tevoren contact opnemen met het centrum om er zeker van te zijn dat het asbestcementplaten accepteert, in welke hoeveelheid en tegen welke prijs. In de meeste gevallen moet je ook een afspraak maken. In sommige gevallen kan het gespecialiseerde afvalinzamelingscentrum u persoonlijke beschermingsmiddelen voor het transport verschaffen en u veiligheidsinstructies geven voor de verwijderingsprocedure.

Als het aantal vellen te groot is, is het beter en vooral minder riskant om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Deze ophalers verzorgen het transport en de verwerking van de materialen volgens zeer strikte veiligheidsprocedures. Het bedrijf neemt met name de volledige verantwoordelijkheid op zich voor het verpakken, vervoeren en afvoeren van het asbestafval.